Frits Rudolf Ruys, geboren in 1917 te Rotterdam verliet na zijn eindexamen het ouderlijk huis aan de Backershagenlaan 70 in Wassenaar. In die tijd bleven dienstplichtigen en studerende kinderen ingeschreven op het adres van de ouders, dus zo stond Frits Rudolf Ruys te boek als inwoner van Wassenaar.
Tijdens de meidagen van 1940 vocht hij als vaandrig bij het Tweede Regiment Wielrijders op het Eiland van Dordrecht. Met grote moed probeerde hij op 11 mei 1940 de verkeersbrug over de Noord bij Alblasserdam over te trekken om zo een doorgang voor het Nederlandse leger te forceren. Vijandelijk vuur dwong hem zijn pogingen te staken. Ook tijdens het luchtbombardement op Alblasserdam op dezelfde dag trad hij heel koelbloedig op.
Ruys was student economie te Rotterdam. Hij was al vroeg betrokken bij het verzet. Op verdenking van illegale activiteiten zat hij van 11 november 1942 tot 18 februari 1943 gevangen in het Oranjehotel en later in Vught. Na zijn vrijlating zette hij zijn werk echter weer direct voort en was actief in het verzet als lid van de Knokploeg Rotterdam Centrum. Bovendien was hij werkzaam bij de L.O. (Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers) in zowel Den Haag als Rotterdam. In Den Haag heeft hij zelfs de hele L.O. weer op poten gezet, nadat deze in de lente van 1944 was ‘opgerold’.
Zijn laatste grote verzetsdaad was een overval op het hoofdbureau van politie in Rotterdam, het Haagse Veer, waarbij 48 gevangenen werden bevrijd. Op zekere dag, toen hij uit Den Haag terugkeerde, werd hij op de Rijksweg bij Overschie door een groepje SD-agenten opgewacht. Hij wasverraden door een doorgeslagen collega-student en verzetsman die hem aanwees als één van de medeplichtigen aan de bovengenoemde overval en hij werd opnieuw gearresteerd. Hij nam alle verantwoordelijk voor de overval op zich en werd al twee dagen later, op 3 november 1944 door de Duitsers zonder vorm van proces gefusilleerd op de Kralingse Schietbaan te Rotterdam.
Postuum werd aan Frits Ruys op 13 november 1946 de Bronzen Leeuw toegekend en op 22 december 1952 het Verzetskruis 1940-1945. In de Rotterdamse wijk Kralingen is een winkelstraat naar hem vernoemd, de Frits Ruysstraat.
Ruys was niet de enige student uit Wassenaar, die in het verzet ging en het leven verloor. Nog acht andere studenten kwamen om als gevolg van hun verzetsactiviteiten.
De meest bekende Wassenaarse verzetsheld is Eric Hazelhoff Roelfzema, Soldaat van Oranje (1917-2007).
(Bron: https://muizenest.nl/2016/06/12/frits-rudolf-ruys-3/, Wikipedia)