Jacobus Willem Hendrik Rotteveel, een 20 jaar oude kantoorbediende en zoon van de gemeentebode , die woont Raadhuislaan 22a komt om in de Hamburgse wijk Hammerbrook. Wij weten niet waarom hij daar was, welke werkzaamheden hij moest uitvoeren en hoe hij stierf. Hij is één van de vele oorlogsslachtoffers zonder een ‘verhaal’. Vaak werden jongeren die aan de dwangarbeid in Duitsland trachtten te ontkomen of die zich tijdens de dwangarbeid niet goed gedroegen, naar Neuengamme gestuurd. Maar ook vormen van verzet kunnen de reden geweest zijn van zijn verblijf in dit buitenkamp. Hij kreeg geen graf. Niets herinnert aan hem.
Op een plaquette aan het Hostel A&O Hamburg City staat te lezen [vertaling Kees Neisingh]
Gedurende de laatste oorlogsmaanden beheerde de SS van hier uit het Hamburgse buitenkamp van het concentratiekamp Neuengamme. Van oktober 1944 tot april 1945 waren in dit gebouw, een oude tabaksopslag, op zes verdiepingen meer dan 2.000 concentratiekamp gevangenen ondergebracht. Zij moesten in opdracht van de stad in de zwaar verwoeste wijk Hammerbrook en in de haven opruimwerkzaamheden verrichten, spoorwegen herstellen en bommen onschadelijk maken. In de zes maanden dat het kamp bestond verloren 800 gevangenen het leven. Enz.
In Ladelund, waar het concentratiekamp Neuengamme was gevestigd overleed twee dagen later op dinsdag 21 november 1944 Martinus Adrianus van der Meulen, 52 jaar, chauffeur, woonachtig Dr. Mansveltkade 28 . Van hem weten we ook niet waarom hij daar was en onder welke omstandigheden hij daar overleed.
Op die 21e november was er in Wassenaar een matige wind uit het zuid-zuid-westen. Het werd een frisse dag met een gemiddelde temperatuur van 6,8 °C en een gevoelstemperatuur van 2,7 °C. De minimum temperatuur was 3,4 °C en de maximum temperatuur 11,1 °C. De zon liet zich in het geheel niet zien. Er viel 7,1 mm neerslag verspreid over 7,5 uur. Dus goed vliegweer en zo ging die dag ook niet voorbij zonder een dodelijke slachtoffer. Een aanval van Spitfires op de Rijksstraatweg ter hoogte van de Eikenhorstlaan kostte het leven aan de 26-jarige Wilhelmus Jacobus van der Holst, woonachtig aan de Bloemluststraat 19, die met een paard en wagen zand vervoerde.
De aanvoer van kolen uit Limburg was al maandenlang en op woensdag 22 november werd de stroom afgesloten: