De aanvoer van kolen en voedsel naar het Westen van Nederland over land, water of via het spoor was vrijwel onmogelijk. Het was koud en men had honger. De voedselsituatie werd nijpend en het voedsel dat er was moest eerlijk verdeeld worden. Wassenaarse gewapende knokploegen (KP) trokken er op uit om zwarthandelaren en winkeliers met voorraden te overvallen. Zo vond begin januari 1945 een overval plaats bij kruidenier Willigenhagen aan de Langstraat 111a. Vijf verzetsmensen gekleed in gestolen Duitse uniformen haalden daar levensmiddelen weg. De filiaalhouder werd onder bedreiging van vuurwapens gedwongen met zijn gezicht richting de muur te gaan staan, zodat hij de overvallers niet kon zien. De KP’ers namen het volgende mee: vijf balen suiker, een hoeveelheid kaas, twee bussen stroop en 35 pakjes surrogaathoning.
Naast gewapende verzetsstrijders waren er ook die zonder wapens verzet boden. Het ongewapende verzet werd een harde slag toegediend toen de Duitsers, geholpen door de beruchte Haagse rechercheurs Poos en Slagter, op 12 januari 1945 arrestaties verrichtten: de Wassenaarse gemeentesecretaris Loggers, de ambtenaar Versteeg van de burgerlijke stand, politieman Vos en marechaussee Bosch. Zij allen waren bij illegale activiteiten betrokken, zoals het op grote schaal uitgeven van valse en vervalste persoonsbewijzen. Na verhoor verdwenen zij in gevangenissen en concentratiekampen, maar zouden – in tegenstelling tot veel joden - uiteindelijk de oorlog overleven.
Twee anderen die in de illegaliteit bezig waren:
De 57-jarige gepensioneerde chauffeur Johannes Hendrikus van der Klaauw werd in zijn huis aan de Zijdeweg gearresteerd nadat zijn joodse onderduiker op straat was aangehouden. Van der Klaauw kwam in Mauthausen terecht, waar hij in januari 1945 volgens de officiële stukken ‘aan dysenterie’ overleed. (Foto: via Oorlogsgravenstichting)
In Neuengamme overleed in de derde week van januari 1945 de 31-jarige reserveofficier Felix Paul van der Stok. Hij zat in het verzet en was medio 1943 in krijgsgevangenschap genomen. In december 1943 ontsnapte hij. De Wassenaarse politie moest naar hem op zoek en daarom dook hij onder in Amsterdam. Daar was hij onder meer actief met het verzenden van spionagerapporten naar Engeland en het maken van microfiches totdat hij in februari 1944 werd gearresteerd. Hij werd eerst opgesloten in de gevangenis in Scheveningen, het Oranjehotel en kwam daarna via Kamp Vught en concentratiekamp Sachsenhausen uiteindelijk in Neuengamme terecht. (Foto: via Oorlogsgravenstichting)