Na bijna een maand vrijheid keerde het gewone leven langzamerhand weer terug. Daarvan getuigt het lokale blad ‘De Morgenpost’ van 16 juni 1945.
Weer een normaal beeld: feest, diefstal, inbraak, een brandje en de 'bonnenparade'. De voedselsituatie was weliswaar aanzienlijk verbeterd, maar het systeem met bonnen was nog steeds nodig. En zou dat nog lang blijven, totdat in 1952 [!] koffie als laatste niet meer op de bon was.
De Morgenpost 16 juni 1945 . (Via Delpher)
Schrijnend waren de advertenties die nog steeds verschenen, waarin inlichtingen werden gevraagd over personen op wie nog steeds gewacht werd.
Advertentie in De Maasbode van 6 juli 1945; Bob Smalt was op 4 april 1945 omgekomen in Kamp Nordhausen. (Via Delpher)
Advertentie in De Maasbode van 7juli 1945; Jozef Kors wasop 14 maart 1945 in Bergen-Belsen omgekomen.
(Via Delpher)
Advertentie van 23 juni 1945 in de Nieuwe Haagsche Courant. Jacqueline van der Aa overleed op 3 april 1945 in Ravensbrück.
(Via Delpher)
Minstens zo pijnlijk moet het bi voorbeeld zijn geweest voor de vrouw die op 31 augustus 1940 trouwde.
Zij kon via een advertentie in Het Vrije Vpolk van 27 juni 1945 lezen dat haar man was gevonden, maar nog niet geïdentificeerd.
(Via Delpher)
Personen met familie in Nederlands-Indië bleven nog veel langer verstoken van nieuws over hun verwanten. De Japanse bezetting begon begin 1942 en duurde maar voort. Een deel van Nieuw-Guinea was terugveroverd, zo ook eind juni de plaats Balikpapan en de olievelden op Borneo (nu Kalimantan) mede door troepen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger werden veroverd. Maar het leek nog een hele lange weg te gaan om de rest te bevrijden.