De Gemeente Wassenaar publiceerde op 4 mei 2016 de Namenlijst van Wassenaarse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Download
→ Klik hier voor de namenlijst van Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog Wassenaar
Deze lijst is gebaseerd op zorgvuldig onderzoek van een werkgroep van deskundigen, onder wie de heer C.N.J. Neisingh (onderzoeker en auteur), de heer R. van Lit (destijds voorzitter Historische Vereniging Oud Wassenaer) en mevrouw C.C. de Glopper-Zuijderland (gemeentearchivaris). Voorzitter is voormalig raadslid M.E.R. barones de Vos van Steenwijk-Groeneveld.
Wassenaar WD betekent: Gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte.
Voor een statistisch overzicht klik hier
In de namenlijst zijn opgenomen: burgers en militairen die in de strijd met de vijand of door hun handelingen of houding tegenover de vijand het leven hebben verloren. Ook mensen die tijdens de door de vijand opgelegde internering of vervolging overleden zijn, rekenen we hiertoe. Eveneens zijn mensen opgenomen die zijn omgekomen door oorlogsgeweld zoals een beschieting of bombardement. Dit omvat de volgende categorieën.
1. Verzet en internering
In Wassenaar op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd
Uit Wassenaar afkomstig, elders omgekomen
2. Holocaust
In Wassenaar omgekomen
Uit Wassenaar afkomstig, elders omgekomen
Vanuit Wassenaar gedeporteerd, elders omgekomen
3. Beschietingen, bombardementen, explosies en ander oorlogsgeweld
In Wassenaar omgekomen
Uit Wassenaar afkomstig, elders omgekomen
4. Dwangarbeid
Uit Wassenaar afkomstig, elders omgekomen
1. In Wassenaar gesneuvelde Nederlandse en geallieerde militairen
2. In Wassenaar uit zee aangespoelde geallieerde militairen
3. Uit Wassenaar afkomstige militairen, elders gesneuveld
Hoewel het onderzoek naar de lijst is afgesloten, heeft de ervaring geleerd dat nieuwe feiten en inzichten blijven bovenkomen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat het altijd mogelijk blijft verbeteringen in de lijst aan te brengen. Als u vindt dat er namen ontbreken of denkt dat gegevens op de lijst niet kloppen, kunt u via het Klant Contact Centrum (telefoonnummer 14 070) contact opnemen met de afdeling Kabinetszaken van de gemeente Wassenaar.
Iedere laatste zaterdag van de maand (behalve in de zomermaanden) is het Historisch Informatie Punt (HIP) in de Bibliotheek aan de Langstraat geopend. Tussen 11.00 en 16.00 kunt u hier terecht met vragen en opmerkingen over de geschiedenis van Wassenaar.
Op de bres staan voor de cultuurhistorie van Wassenaar, dat is wat de vereniging wil. Dat doet zij o.a. door het bevorderen van de lokale monumentenzorg, het organiseren van lezingen, cursussen, excursies en tentoonstellingen en het uitgeven van publicaties.
Secretaris M.F.J. Spierings - info@oudwassenaer.nl