Het bestuur van de Historische Vereniging Oud Wassenaer heeft de eer u uit te nodigen voor de lezing ‘De geschiedenis van vliegveld Valkenburg’.
In de zomer van 2006 nam marinevliegkamp Valkenburg (MVKV) afscheid van de laatste P3C Orions. Daarmee viel ook het doek voor het vliegveld. Op 6 december dat jaar deed de laatste commandant van het MVKV, de toenmalig kapitein ter zee Erik Kopp, het hek definitief dicht. Wat resteerde was een open vlakte met de lege infrastructuur. Het voornemen en daadwerkelijk sluiten heeft tot veel publiciteit geleid, vooral in de lokale media. Voor- en tegenstanders bemoeiden zich met nut en noodzaak en met het civiele hergebruik en de benodigde woningbouw op het beschikbaar komend militair terrein. Over de turbulente geschiedenis van dit nabij Den Haag gelegen vliegveld van de Marine Luchtvaartdienst las of hoorde men weinig. Toch is er veel over te vertellen.
Op woensdag 19 maart neemt vice-admiraal b.d. Erik Kopp ons mee langs het eerste begin eind jaren dertig naar de periode van de Tweede Wereldoorlog, vervolgens naar de vijftiger jaren als thuisbasis voor de vliegtuigen die vanaf het vliegdekschip Hr. Ms. Karel Doorman vlogen, tot aan de periode met de Orions en tot slot de jaren 2003 tot 2006 waarin de sluiting zich definitief voltrok.
Activiteit: Lezing ‘De geschiedenis van vliegveld Valkenburg’ door Erik Kopp
Datum: Woensdag 19 maart 2025
Locatie: Het gebouw van de Vrijzinnigen NPB, Lange Kerkdam 46, Wassenaar
Aanvang: 20.00 uur, vanaf 19.30 uur zaal open
Kosten: gratis voor leden; aan niet-leden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd
Het bestuur van de Historische Vereniging Oud Wassenaer heeft de eer u uit te nodigen voor de lezing ‘Atlantikwall en Duitse bunkers in Wassenaar’.
De Atlantikwall was een meer dan 5.000 kilometer lange verdedigingslinie, die Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de westkust van de bezette gebieden in West-Europa aanlegde ter voorkoming van een geallieerde invasie.
Dit jaar vieren we 80 jaar Vrijheid. Het Bevrijdingsmonument aan De Lus en het Oorlogsmonument aan de Schouwweg herinneren ons aan de vijf jaren (1940-1945) van oorlog en bezetting en de talloze slachtoffers.
Op het eerste oog heeft de bezetting in Wassenaar verder weinig fysieke sporen achtergelaten. Maar toch zijn er her-en-der verspreid betonnen ‘littekens van de oorlog’. Zo is er de veel besproken Commandopost Clingendael, de in Wassenaar gelegen bunker van de Duitse Rijkscommissaris Seyss-Inquart. Of anders de Duitse bunker waarop Brasserie de Badmeester is gelegen. En menigeen zal middels een rondleiding het bunkercomplex Rijksdorp of de Vleermuisbunker aan het Wassenaarse Slag hebben bezocht.
Op woensdagavond 19 februari 2025 verzorgt burgemeester Leendert de Lange een inleiding, gevolgd door een lezing door ons bestuurslid en materiedeskundige Kees Neisingh.
Waarom werden de bunkers gebouwd? Waar werden ze neergezet? Wie bouwden ze? Hoeveel bunkers zijn er nog? Zijn ze het behouden waard, als gedenktekens van de oorlog? Na de lezing zult u het allemaal weten.
Activiteit: Lezing ‘Atlantikwall en Duitse bunkers in Wassenaar’ door Kees Neisingh met inleiding door burgemeester Leendert de Lange
Datum: Woensdag 19 februari 2025
Locatie: Het gebouw van de Vrijzinnigen NPB, Lange Kerkdam 46, Wassenaar
Aanvang: 20.00 uur, vanaf 19.30 uur zaal open
Kosten: gratis voor leden; aan niet-leden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd
Het bestuur van de Historische Vereniging Oud Wassenaer organiseert op 26 november een lezing ‘Duivenvoorde en de Keukenhof – de gedeelde geschiedenis van Steengracht’.
Het ene huis staat aan de rand van Lisse, het andere op de grens tussen Wassenaar en Voorschoten. De kastelen Keukenhof en Duivenvoorde kennen een bijzondere geschiedenis die in de negentiende eeuw op een bijzondere manier wel heel dicht bij elkaar komt.
In 1809 kocht Johan Steengracht van Oostcapelle, een rijke en invloedrijke edelman, kasteel Keukenhof in Lisse. Op dat moment bezat hij al een groot aantal landgoederen en was hij een invloedrijk man in Haagse kringen. Zo werd Steengracht niet veel later door koning Willem I gevraagd als eerste directeur van het Mauritshuis. De Keukenhof zou enkele jaren later het huis worden van zijn dochter, Cecilia Maria. Zij gaf het ensemble nieuwe luister. De jonkvrouw trouwde met Carel Anne Adriaan baron van Pallandt. De echtelieden gaven de opdracht om zes torens aan te bouwen en de tuinen te laten herinrichten door de bekende tuinarchitecten J.D. Zocher en L.P. Zocher.
In diezelfde jaren na 1830 stond de tijd ook op Duivenvoorde niet stil. Hier was Nicolaas Johan Steengracht, zoon van Johan en broer van Cecilia, getrouwd met de vrouwe van Duivenvoorde, Henriette barones van Neukirchen genaamd Nyvenheim. Ook zij gaven opdracht tot een grootschalige verbouwing van het huis en de voorbrug en namen ook de Zochers in de arm om de tuinen een nieuwe lente te geven.
De geschiedenis van de twee huizen raakte nauw verbonden en dat laat tot vandaag de dag nog steeds zijn sporen na op de beide landgoederen. Op dinsdagavond 26 november zal dit verhaal centraal staan in de lezing Duivenvoorde en de Keukenhof – een gedeelde geschiedenis.
De lezing zal worden gegeven door Charlotte Ebers, conservator Kasteel Keukenhof, en Simone Nieuwenbroek, conservator Kasteel Duivenvoorde.
U wordt van harte uitgenodigd om de lezing op 26 november bij te wonen in het gebouw van de Vrijzinnigen NPB, Lange Kerkdam 46, Wassenaar. Aanvang 20.00 uur, vanaf 19.30 uur zaal open. De toegang is gratis voor leden. Aan niet-leden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
Het bestuur van de Historische Vereniging Oud Wassenaer organiseert op 23 oktober een lezing ‘Cultuurhistorische schatten in de polder - Eendenkooien in de omgeving van Wassenaar’.
De lezing wordt gegeven door drs. Sander Wassing.
Vroeger waren er geen grote veestapels die grote aantallen mensenmonden konden vullen. Als een boer in de zeventiende eeuw tien tot vijftien koeien had, gold hij als zeer vermogend en dan behoorde hij tot de uitzonderingen. Voor een stukje vlees op het bord waren onze voorouders aangewezen op eendenbout. De eenden werden gevangen in een zogeheten eendenkooi. Dat was een vijver of een rechthoekige plas met vaak meerdere zijsloten (vangpijpen) die in een bocht steeds smaller het land inliep en uitmondde in een vanghokje. Eromheen stond een bos: dat gaf de eenden een bedrieglijk gevoel van rust en veiligheid.
In de polders rond Wassenaar hebben eeuwenlang eendenkooien gefunctioneerd. Op oude kaarten zijn ze nog goed waarneembaar. Ook de lokale adel wenste soms een eendenkooi op het landgoed. Zo richtte een zekere Gerrit Janszoon Moijenkint anno 1630 een eendenkooi op nabij het Huis Persijn.
De eendenkooien die nog bestaan zijn een onderdeel van ons nationale erfgoed. Vanuit ecologisch perspectief zijn ze waardevol en ook voor genealogen is het interessant om onze kennis van kooiker-families te vergroten. Tegelijk is het een mysterieus fenomeen en bij het grote publiek is er weinig over bekend. Wat weten we van de regionale eendenkooien en/of kooikers? Waar in de omgeving van Wassenaar waren eendenkooien te vinden? Hoe werkte een eendenkooi? Deze vragen lopen als een rode draad door de lezing.
U wordt van harte uitgenodigd om de lezing op 23 oktober bij te wonen in het gebouw van de Vrijzinnigen NPB, Lange Kerkdam 46, Wassenaar. Aanvang 20.00 uur, vanaf 19.30 uur zaal open. De toegang is gratis.
Op woensdag 6 maart organiseert de Historische Vereniging Oud Wassenaer de presentatie van de wandelgids ‘Een historische ontdekkingstocht door de dorpskom van Wassenaar’.
Daarin neemt Albert Clobus, bestuurslid van de Historische Vereniging Oud Wassenaer, u mee langs verrassende plekjes en bijzondere gebouwen in de dorpskom van Wassenaar. Met dit boekje in de hand maakt u een historische ontdekkingstocht, waarbij u leest over de oorsprong en de geschiedenis van de plaatsen waar u langs wandelt. Zo komt de lange historie van de dorpskom en het culturele erfgoed van Wassenaar tot leven.
Na de aanbieding van het eerste exemplaar aan burgemeester Leendert de Lange volgt een lezing door Albert Clobus, waarin hij zal vertellen over de ontwikkelingsgeschiedenis van de Wassenaarse dorpskom – het Plein en de straten eromheen – die een periode van meer dan duizend jaar omspant.
Na afloop is er gelegenheid om het boek aan te schaffen voor de prijs van € 7,00. Let op: alleen contante betaling mogelijk.
U wordt van harte uitgenodigd om de boekpresentatie en de lezing op 6 maart bij te wonen in het gebouw van de Vrijzinnigen NPB, Lange Kerkdam 46, Wassenaar. Aanvang 20.00 uur, vanaf 19.30 uur zaal open. De toegang is gratis.
Iedere laatste zaterdag van de maand (behalve in de zomermaanden) is het Historisch Informatie Punt (HIP) in de Bibliotheek aan de Langstraat geopend. Tussen 11.00 en 16.00 kunt u hier terecht met vragen en opmerkingen over de geschiedenis van Wassenaar.
Op de bres staan voor de cultuurhistorie van Wassenaar, dat is wat de vereniging wil. Dat doet zij o.a. door het bevorderen van de lokale monumentenzorg, het organiseren van lezingen, cursussen, excursies en tentoonstellingen en het uitgeven van publicaties.
Secretaris M.F.J. Spierings - info@oudwassenaer.nl