STATUTEN
(laatstelijk gewijzigd op 5 april 2022)
Naam en Zetel
Artikel 1.
De vereniging draagt de naam: Historische Vereniging "Oud Wassenaer" en is gevestigd te gemeente Wassenaar.
Doel en vermogen
Artikel 2.
1. De vereniging stelt zich ten doel:
- het bevorderen van de kennis van - en de belangstelling voor - de geschiedenis van Wassenaar en omstreken;
- het bevorderen van het behoud en herstel van historische gebouwen en landschappen in Wassenaar;
- het bevorderen van het behoud van voorwerpen met historische waarde, die betrekking hebben op Wassenaar;
- het verrichten van historisch en archeologisch onderzoek en het verstrekken van informatie.
2. De vereniging tracht dit doel te bereiken door:
a. het organiseren van lezingen, excursies en tentoonstellingen;
b het verlenen van steun aan historische onderzoekingen en publicaties;
c. het uitgeven van publicaties;
d. het verstrekken van adviezen;
e. het aanleggen en onderhouden van een bibliotheek;
f. het oprichten van of het medewerken aan een Wassenaars historisch museum;
g. het bepleiten van haar doelstellingen bij overheid en particulieren;
h. het steunen van door derden te ondernemen activiteiten in de geest van de vereniging;
i. alle verdere wettige middelen die aan het doel beantwoorden.
3. De vereniging beoogt niet het maken van winst met het totaal van haar activiteiten die erop gericht zijn om haar doelstelling te verwezenlijken of te bevorderen.
4. De vereniging houdt niet meer vermogen aan dan redelijkerwijs nodig is voor de continuïteit van de voorziene werkzaamheden ten behoeve van haar doelstelling.
5. Onder vermogen dat nodig is voor de continuïteit van de voorziene werkzaamheden als bedoeld in artikel lid 4 wordt begrepen:
a. vermogen of bestanddelen daarvan die krachtens uiterste wilsbeschikking of schenking door de vereniging zijn verkregen, en die op grond van aan die uiterste wilsbeschikking of schenking verbonden voorwaarden, al dan niet in reële termen, in stand moeten worden gehouden;
b. vermogensbestanddelen voor zover de instandhouding daarvan voortvloeit uit de doelstelling van de vereniging, en
c. activa en voor de voorziene aanschaf van activa aangehouden vermogensbestanddelen, voor zover de vereniging die activa redelijkerwijs nodig heeft ten behoeve van haar doelstelling.
6. De vereniging mag ter financiering van haar doelstelling werkzaamheden verrichten of diensten verlenen tegen commerciële tarieven met het oogmerk hiermee, ter financiering van de activiteiten die erop gericht zijn om haar doelstelling te verwezenlijken of te bevorderen, een positief resultaat te behalen. Dit positieve resultaat moet binnen een redelijke termijn geheel of nagenoeg geheel ten goede komen aan haar doelstelling.
Duur
Artikel 3.
De vereniging, die is opgericht op negentien juni negentienhonderdzevenenvijftig (19-06-1957), wordt, vanaf de inwerkingtreding van deze gewijzigde statuten, aangegaan voor onbepaalde tijd.
Leden
Artikel 4.
1. De vereniging bestaat uit gewone leden, juniorleden, buitengewone leden en ereleden.
2. Gewone leden zijn zij die zich als zodanig schriftelijk hebben opgegeven bij de secretaris.
3. Juniorleden zijn zij die zich als zodanig schriftelijk hebben opgegeven bij de secretaris en bij het begin van het verenigingsjaar de leeftijd van zestien jaar nog niet hebben bereikt.
4. Buitengewone leden zijn rechtspersonen, daaronder begrepen publiekrechtelijke lichamen en instellingen, die zich als zodanig bij de secretaris opgeven en' door het bestuur zijn aangenomen.
5. Ereleden zijn zij die daartoe, wegens hun verdiensten voor de geschiedbeoefening van Wassenaar en/of wegens hun verdiensten voor de vereniging door de algemene ledenvergadering worden benoemd.
Artikel 5.
De gewone leden, juniorleden en buitengewone leden betalen een jaarlijkse, door de algemene ledenvergadering vast te stellen contributie. Ereleden zijn van het betalen van contributie uitgezonderd.
Artikel 6.
Alle leden hebben gelijk stemrecht. Buitengewone leden wijzen één persoon aan, die het betrokken buitengewone lid vertegenwoordigt.
Artikel 7.
Het lidmaatschap eindigt:
a. door schriftelijke opzegging bij de secretaris, ten minste één maand voor het einde van het verenigingsjaar;
b. door overlijden, voor zover het gewone leden,- juniorleden en ereleden betreft;
c. door opheffing, voor zover het buitengewone leden betreft;
d. door ontzetting bij beslissing van de algemene ledenvergadering, waarbij minstens tien (10) leden naast het bestuur aanwezig zijn.
e. door ontzetting bij besluit van het bestuur wegens wanbetaling; hiervan is sprake als het verenigingsjaar is verstreken en aan het verzoek om contributiebetaling ondanks twee aanmaningen niet is voldaan.
Financiën
Artikel 8.
De inkomsten van de vereniging bestaan uit contributies, bijdragen, giften, legaten, erfstellingen, de opbrengst van publicaties en andere activiteiten alsmede subsidies en toevallige baten.
Bestuur
Artikel 9.
1. Het bestuur bestaat uit ten minste vijf (5) leden, die door de algemene ledenvergadering bij meerderheid van stemmen worden gekozen.
2. De benoeming geschiedt uit de leden. Op deze vergadering dienen minstens tien (10) leden naast het bestuur aanwezig te zijn. De bestuursleden moeten meerderjarig zijn.
3. Elk bestuurslid treedt uiterlijk drie jaar na zijn benoeming af volgens een door het bestuur op te maken rooster van aftreding; de aftredende is herkiesbaar. Een tussentijds benoemd bestuurslid treedt voor het rooster in de plaats van het tussentijds afgetreden bestuurslid.
4. De voorzitter wordt door de algemene ledenvergadering specifiek aangewezen.
5. Bestuursleden kunnen door de algemene ledenvergadering worden geschorst en ontslagen.
6. Het bestuur bepaalt taak en functie van de overige bestuursleden.
7. Het bestuur is belast met de leiding der zaken, met de naleving van statuten en huishoudelijk reglement en met de uitvoering van de besluiten van de algemene ledenvergadering. Tot zijn taken behoort onder meer het vaststellen van een actueel beleidsplan, dat inzicht geeft in de door de vereniging te verrichten werkzaamheden ter verwezenlijking van haar doelstelling, de wijze van werving van inkomsten, het beheer van het vermogen van de vereniging en de besteding daarvan. Het bestuur zorgt er voor dat de beheerkosten van de vereniging in redelijke verhouding staan tot de bestedingen ten behoeve van haar doelstelling. In spoedeisende gevallen handelt het bestuur op eigen gezag, onverminderd zijn verantwoordelijkheid aan de algemene ledenvergadering.
8. De vereniging wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door de voorzitter, de secretaris en de penningmeester gezamenlijk. Bestuursleden kunnen niet over het vermogen van de vereniging beschikken als ware het hun eigen vermogen.
9. Ingeval van ontstentenis of belet van een of meer bestuursleden, berust het bestuur tijdelijk bij de overblijvende bestuursleden. Ingeval van ontstentenis of belet van alle bestuursleden of het enig bestuurslid, berust het bestuur tijdelijk bij een of meer voordien door de algemene ledenvergadering aan te wijzen persoon, de Burgemeester van Wassenaar. Voor de gedurende deze periode verrichte bestuursdaden worden de aangewezen personen met een bestuurslid gelijkgesteld.
10. Onder belet wordt in deze statuten verstaan:
a. schorsing;
b. ziekte;
c. onbereikbaarheid,
in de gevallen bedoeld onder sub b en c zonder dat gedurende een termijn van vijf dagen de mogelijkheid van contact tussen een bestuurslid en de vereniging heeft bestaan, tenzij het bestuur in een voorkomend geval een andere termijn vaststelt.
11. Bestuursleden ontvangen voor de door hen in die hoedanigheid voor de vereniging verrichte werkzaamheden geen beloning, middellijk noch onmiddellijk. Onder beloning wordt niet verstaan:
a. een redelijke, niet bovenmatige vergoeding voor de ten behoeve van de vereniging gemaakte kosten;
b. een niet bovenmatig vacatiegeld.
12. Een bestuurslid neemt niet deel aan de beraadslaging en de besluitvorming indien hij daarbij een direct of indirect persoonlijk belang heeft dat tegenstrijdig is met het belang van de vereniging en de met haar verbonden organisatie. Het bestuurslid heeft - onverminderd het bepaalde in de vorige volzin - wel het recht de desbetreffende vergadering van het bestuur bij te wonen.
13. Wanneer op grond van het bepaalde in de eerste volzin van lid 12 van dit artikel geen enkele bestuurder aan de besluitvorming kan deelnemen, wordt het besluit genomen door de algemene ledenvergadering.
14. Bij huishoudelijk reglement kunnen nadere regels aangaande de
vergaderingen van en de besluitvorming door het bestuur (inclusief tegenstrijdig belang) worden gegeven, waarbij geldt dat een bestuurslid niet meer stemmen kan uitbrengen dan de andere bestuurders tezamen.
Algemene ledenvergadering
Artikel 10.
1. Binnen vier maanden na afloop van elk verenigingsjaar wordt door het bestuur een algemene ledenvergadering (jaarvergadering) bijeengeroepen.
2. Het bestuur brengt in deze vergadering zijn jaarverslag uit en doet, onder overlegging van de nodige bescheiden, rekening en verantwoording van zijn in het afgelopen boekjaar gevoerd beleid.
3. Deze en overige ledenvergaderingen worden bijeengeroepen door of vanwege het bestuur door middel van aan de leden uiterlijk twee weken tevoren te verzenden convocaties, behelzende de agenda. Indien een lid hiermee instemt kan hij worden opgeroepen door een langs elektronische weg toegezonden en reproduceerbaar bericht aan het adres dat door hem voor dit doel is bekend gemaakt en is opgenomen in het ledenregister.
4. Indien zulks bij de oproeping is vermeld is iedere stemgerechtigde bevoegd om, in persoon of bij schriftelijk gevolmachtigde, door middel van een elektronisch communicatiemiddel het stemrecht uit te oefenen, mits de stemgerechtigde via het elektronisch communicatiemiddel kan worden geïdentificeerd, rechtstreeks kan kennisnemen van de verhandelingen ter vergadering en kan deelnemen aan de beraadslaging.
5. De algemene ledenvergadering is bevoegd bij reglement voorwaarden te stellen aan het gebruik van het elektronische communicatiemiddel. Indien de algemene ledenvergadering van deze bevoegdheid gebruik heeft gemaakt, worden de voorwaarden bij de oproeping bekend gemaakt.
6. Stemmen die voorafgaand aan de algemene ledenvergadering via een elektronisch communicatiemiddel zijn uitgebracht, doch niet eerder dan op de dertigste dag voor die van de vergadering, worden gelijkgesteld met stemmen die ten tijde van de vergadering worden uitgebracht.
Kascommissie
Artikel 11.
1. Het boekjaar van de vereniging is gelijk aan het kalenderjaar.
2. Het bestuur is verplicht van de vermogenstoestand van de vereniging en van alles betreffende de werkzaamheden van de vereniging, naar de eisen die Voortvloeien uit deze werkzaamheden, op zodanige wijze een administratie te voeren en de daartoe behorende boeken, bescheiden en andere gegevensdragers op zodanige wijze te bewaren, dat daaruit te allen tijde de rechten en verplichtingen van de vereniging kunnen worden gekend. Uit de administratie dient tevens duidelijk te blijken:
a. de aard en omvang van de (eventuele) aan de afzonderlijke bestuursleden toekomende onkostenvergoedingen en vacatiegelden;
b. de aard en omvang van de kosten die door de vereniging zijn gemaakt ten behoeve van het beheer van de vereniging, alsmede de aard en omvang van de andere uitgaven van de vereniging;
c. de aard en omvang van de inkomsten van de vereniging, en
d. de aard en omvang van het vermogen van de vereniging.
3. Het bestuur brengt op de jaarvergadering zijn jaarverslag uit over de gang van zaken in de vereniging en over het gevoerde beleid. Het legt de balans en de staat van baten en lasten met een toelichting ter goedkeuring aan de vergadering over. Deze stukken worden ondertekend door de bestuursleden; ontbreekt de ondertekening van een of meer hunner, dan wordt daarvan onder opgave van redenen melding gemaakt. Na verloop van de termijn waarbinnen de rekening en verantwoording dient te worden afgelegd kan ieder lid van de gezamenlijke bestuursleden in rechte vorderen dat zij deze verplichtingen nakomen
4. De algemene ledenvergadering benoemt jaarlijks een commissie van ten minste twee leden (de kascommissie), die geen onderdeel van het bestuur mogen uitmaken, tot onderzoek van de rekening en verantwoording over het laatst verstreken boekjaar.
Werkgroepen en commissies
Artikel 12.
Het bestuur heeft de bevoegdheid tot het instellen van specifieke werkgroepen en
commissies. De bevoegdheden van deze werkgroepen en commissies worden bij instelling daarvan geregeld. De werkgroepen en commissies leggen verantwoording af aan en werken onder supervisie van het bestuur.
Ontbinding
Artikel 13.
1. De vereniging kan worden ontbonden door een besluit van de algemene ledenvergadering. Een besluit tot statutenwijziging behoeft ten minste twee derden van de uitgebrachte stemmen in een vergadering waarin ten minste twee derden van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Is in een vergadering waarin een besluit tot statutenwijziging aan de orde is voormeld quorum niet aanwezig, dan wordt een tweede vergadering bijeengeroepen, te houden niet eerder dan twee en niet later dan vier weken na de eerste vergadering, in welke tweede vergadering rechtsgeldig kan worden besloten met een meerderheid van twee derden van de uitgebrachte stemmen, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. Bij de oproeping tot de tweede vergadering moet worden vermeld dat en waarom een besluit tot statutenwijziging kan worden genomen in een vergadering ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden
2. Na ontbinding van de vereniging geschiedt de vereffening door het bestuur, tenzij door de rechter dan wel bij het besluit tot ontbinding één of meer andere vereffenaars zijn aangewezen.
3. De vereffenaars doen aan het handelsregister opgaaf van de ontbinding alsmede van hun optreden als zodanig en van de gegevens over henzelf die van een bestuurslid worden verlangd.
4. De algemene ledenvergadering besluit omtrent de bestemming van het batig saldo, met dien verstand dat het batig liquidatiesaldo wordt besteed ten behoeve van een algemeen nut beogende instelling of een buitenlandse instelling die uitsluitend of nagenoeg uitsluitend het algemeen nut beoogt.
5. Na de ontbinding blijft de vereniging voortbestaan voor zover dit tot de vereffening van haar vermogen nodig is. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van deze statuten zoveel mogelijk van kracht. In stukken en aankondigingen die van haar uitgaan, moeten aan de naam van de vereniging worden toegevoegd de woorden "in liquidatie".